Οδηγίες διαχείρισης Covid

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με καινούριες οδηγίες για τη διαχείριση της νόσου COVID-19. Αυτό μας  επιστρέφει λίγο πιο κοντά στην καθημερινότητά μας 2,5 χρόνια πριν, όταν οι λέξεις κανονικότητα και ασθένειες είχαν μία διαφορετική σημασία για όλους και όλες  μας. Κατανοούμε ότι δεν είναι εύκολη  η μετάβαση ξανά στην πολυπόθητη κανονικότητα, όμως αξίζει να το προσπαθήσουμε!

Φέτος λοιπόν δεν έχουμε μάσκες, δεν έχουμε ιχνηλατήσεις , δεν έχουμε ξεχωριστά διαλείμματα. Έχουμε ανησυχία, είναι λογικό, αλλά θα πρέπει εμείς, οι ενήλικες , να το διαχειριστούμε. Αν κάποια παιδί/κάποια παιδιά νοσήσουν σε κάποιο τμήμα, δε χρειάζεται να φοβόμαστε περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, ισχύουν πια τα εξής:

«Ο/Η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης. Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Αν ο πυρετός επιμένει συστήνεται η παράταση της απομόνωσης εντός της οικείας μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, Αν πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο. Οι μαθητές/τριες καθώς και τα μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα λήξης της απομόνωσης.»

https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/kya-agp-oik-50908-2022.html