Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Δημιουργικότητας & Καινοτομίας 2023-2024

Όπως ορίζεται στο άρθρο 12 του νόμου (ν.4692/2020) για τη λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων οι “Εκπαιδευτικοί Όμιλοι” αποτελούν έναν μεταξύ των πολλών σκοπών των ΠΕΙ.Σ. και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών τόσο των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., όσο και των άλλων δημόσιων σχολείων (Κανονισμός λειτουργίας ομίλων αριστείας – 2020).

Η λειτουργία των Ομίλων ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με το πέρας του διδακτικού έτους. Το ωράριο λειτουργίας των ομίλων είναι από 2 έως 4 διδακτικές ώρες, μία με δύο φορές την εβδομάδα και μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθεί έως 2 Ομίλους. Η επιλογή των μαθητών είναι δυνατόν να γίνεται με δοκιμασίες ανίχνευσης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων ανάμεσα στους μαθητές ή με άλλον τρόπο που ορίζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Στο πλαίσιο των Ομίλων, κάθε εκπαιδευόμενος/η αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις: παραδίδει εργασίες και εκπληρώνει οποιοδήποτε άλλο έργο του αναθέτει στη διάρκεια του έτους ο υπεύθυνος καθηγητής. Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής του στον Όμιλο, και εφόσον δεν υπερβαίνει το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών (8 ή 16 απουσίες ετησίως ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας του Ομίλου), λαμβάνει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

Υπεύθυνη δήλωση για χρήση οπτικοακουστικού υλικού μαθητών που συμμετέχουν στους Εκπαιδευτικούς Ομίλους.

 

Αιτήσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικό όμιλο(ους)

Οι αιτήσεις στους εκπαιδευτικούς ομίλους ολοκληρώθηκαν.

Τα αποτελέσματα επιλογής μαθητών θα ανακοινωθούν το αργότερο την Κυριακή,  8 Οκτωβρίου 2023, θα αποσταλεί ενημερωτικό μήνυμα στους γονείς. Η λειτουργία των ομίλων ξεκινά την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023.

Υπολογιστική σκέψη, Προγραμματισμοσ & Εκπαιδευτική Ρομποτική

για μαθητές Ε και ΣΤ τάξης
Πέμπτη, 13:45 – 15:15

Μανώλης Αργυρός

Ιστοσελίδα ομίλου

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες των Μαθηματικών, της Τεχνολογίας και του προγραμματισμού μέσω της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών, η δυνατότητα δημιουργίας και παρουσίασης τεχνουργημάτων που θα προκύψουν από τις ιδέες των μαθητών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις :

•  Εισαγωγή στην αλγοριθμική σκέψη
•  Οπτικός Προγραμματισμός
•  Εφαρμογές σε κινητές συσκευές
•  Κατασκευές Ρομποτικής
•  Συμμετοχή σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής

πατήστε εδώ για περισσότερα

 

 

 

 

 

 

Ταξιδεύοντας μ’ ένα βιβλίο

για μαθητές Α και Β τάξης
Πέμπτη, 13.45 – 15.30

Μάγδα Παπάζογλου

Σκοπός του ομίλου φιλαναγνωσίας είναι η αισθητική απόλαυση του κειμένου.
Μέσα από την επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο, τα παιδιά αναπτύσσουν κριτική και δημιουργική σκέψη. Αποκτούν δεξιότητες αναδιήγησης ιστοριών.

Εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της εικονογράφησης και της
δραματοποίησης. Συνεργάζονται, καλλιεργούν τη φαντασία τους,
δημιουργούν ελεύθερα και συνειδητοποιούν τη σημασία της ύπαρξης του λογοτεχνικού βιβλίου στη ζωή μας.

πατήστε εδώ για περισσότερα

 

 

 

 

 

 

 

 

Χορωδιακό σύνολο

για μαθητές  Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξης
Δευτέρα, 13:45 – 15:00

Νίκος Ρούσσος

Στόχοι του Ομίλου:
– Γνωριμία των μαθητών με το χορωδιακό τραγούδι και  ευαισθητοποίηση τους σε ποιοτικά μουσικά ακούσματα.
– Ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και της φωνητικής ικανότητας, μέσα από ένα πνεύμα ομαδικότητας, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας μεταξύ των μελών.
– Δημόσια παρουσίαση του ρεπερτορίου από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο που θα διδαχτεί στη διάρκεια της χρονιάς.
– Η ενθάρρυνση των μαθητών, ώστε να αναπτύξουν ικανότητες και κλίσεις γύρω από τη μουσική και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους, σε συνδυασμό με την αισθητική συγκίνηση και τη χαρά της
συμμετοχής στην παρουσίαση.
– Ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων και καλλιτεχνικής αντίληψης.
– Απόκτηση δεξιοτήτων σκηνικής παρουσίας
– Κατανόηση προϋποθέσεων για την καλή λειτουργία του συνόλου, (Συνέπεια στις πρόβες, ατομική προετοιμασία, γενικότερη πειθαρχία και ατομική ευθύνη)
– Καλλιέργεια του πνεύματος ομαδικότητας και συνεργατικότητας προς όφελος των σκοπών του Συνόλου.

πατήστε εδώ για περισσότερα 

Lifestyle and wellbeing (Τρόπος ζωής και ευ ζην)

για μαθητές Ε και ΣΤ τάξης
Τρίτη, 13:30 – 15:00

Γιώτα Κουφοπούλου

Ο όμιλος αξιοποιώντας τη μέθοδο CLIL στοχεύει να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν την ατομική και συλλογική ευημερία. Η διερεύνηση των ατομικών διατροφικών μας επιλογών, όπως διαμορφώνονται από τις τάσεις της εποχής, οι δραστηριότητες που επιλέγουμε για τον ελεύθερο χρόνο μας και οι απλές αλλαγές που τελικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην προσωπική, σωματική και ψυχική υγεία μας, καθώς και η θέση μας στον κόσμο σε ένα περιβάλλον που ζητάει τη φροντίδα μας αποτελούν βασικούς άξονες ενασχόλησής μας.

Ανατρέχοντας σε επιστημονικά δεδομένα και πηγές θα αγγίξουμε ζητήματα που αφορούν τις φυσικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία) και τη γυμναστική.

Η χρήση του υπολογιστή και των αγγλικών θα είναι σημαντικά εργαλεία στις συναντήσεις μας.

πατήστε εδώ για περισσότερα

 

 






Κινηματογράφος και άλλες τέχνες ταξιδεύουν μαζί

για μαθητές Δ, Ε και ΣΤ τάξης
Δευτέρα, 13.30 – 15.00

Κορίνα Δερμεντζή- Αναστασία Γεννάτου

Στον όμιλο αυτό βλέπουμε επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους τις οποίες σχολιάζουμε και αναλύουμε. Ψάχνουμε τα βαθύτερα νοήματα της υπόθεσης, επεξεργαζόμαστε κριτικά τους ήρωες και αναλύουμε χαρακτήρες και κίνητρα. Με κύριο εργαλείο τον κινηματογράφο μαθαίνουμε διασκεδάζοντας από το πώς γυρίζεται μια ταινία, τη διαδρομή που ακολουθεί μέχρι να φτάσει στη μεγάλη οθόνη. Με αφορμή την επικαιρότητα, η προβολή ταινιών μας ταξιδεύει, μας προβληματίζει και μας καλλιεργεί πνευματικά και ψυχικά.

Η επιδίωξη του ομίλου είναι να παντρέψει τον κινηματογράφο και με τις υπόλοιπες τέχνες. Έτσι, μετά από κάθε ταινία υπάρχουν δραστηριότητες που αφορούν τις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική), τη μουσική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ποίηση και τη λογοτεχνία.

Καμία τέχνη δεν είναι αποκομμένη από την άλλη και εμείς στον όμιλό μας δίνουμε το ερέθισμα, μέσω του κινηματογράφου, για συζήτηση, έκφραση, ψυχαγωγία, εξωτερίκευση συναισθημάτων, ονείρων, ιδεών και βιωμάτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο. Το ταξίδι στον κόσμο των τεχνών ξεκινά!

πατήστε εδώ για περισσότερα