Πρόγραμμα Δεξιοτήτων του Νου:  “Προσέχω πού προσέχω”

Στο πλαίσιο της Καλλιέργειας Δεξιοτήτων του Νου εφαρμόστηκε στο 4ο Πειραματικό ΔΣ Ερμούπολης  το καινοτόμο πρόγραμμα «Προσέχω που προσέχω».  

Το πρόγραμμα εστιάζει στην καλλιέργεια της ποιότητας της προσοχής και της δράσης του μαθητή και της μαθήτριας, τη γνωριμία και συνειδητοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων του/της μέσω της προσοχής καθώς και την διερεύνηση της σχέσης τους με το ψηφιακό περιβάλλον και την ενεργητική αξιοποίηση του χρόνου τους με την πολύπλευρη ενασχόληση με  διαφορετικές δράσεις που καλλιεργούν τα ταλέντα τους και τους δυναμώνουν ως προσωπικότητες.

Υλοποιήθηκε από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Χρυσάννα Διαμαντή, στις Στ1  και Στ2 σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 4ου Πειραματικού ΔΣ Ερμούπολης, κ Ευαγγελία Παππά, τον Υποδιευθυντή και Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό της Στ1 κ.Παύλο Δρούγκα και την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό της Στ2 κ. Ελένη Κομμά.

Βασίζεται στο Επιμορφωτικό – υποστηρικτικό υλικό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  «Η Ορατή Σκέψη» – Καλλιέργεια Δεξιοτήτων του Νου μέσα από Ρουτίνες Σκέψης και Αναστοχασμό» – Δεξιότητες του Νου και στο εγχειρίδιο «Διαχείριση της Προσοχής» Πρακτικές Δόμησης της Σκέψης, Ενίσχυση της Προσοχής στην Παρούσα Εμπειρία και η Αναδυόμενη Δράση, της κ. Χρυσάννας Διαμαντή.

Το πρόγραμμα βάζει τον σπόρο για την ενδυνάμωση της προσοχής όλων των συμμετεχόντων σχετικά με τον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται, δρουν – την ανάπτυξη της δεξιότητας της Μεταγνώσης (παρατηρώ τον εαυτό μου και μαθαίνω πώς να μαθαίνω) σε όλες τις διαστάσεις της ζωής τους και της πολλαπλής τους νοημοσύνης (HowardGardner, Project Zero, HarvardUn.) πέρα από τη συνήθη χρήση της σε προβλήματα γλωσσικής και μαθηματικής νοημοσύνης.

Υλικό – Πηγές :